TERUG/BACK
KLIPSCH & ASS. HOPE AR. USA: HOE HET ALLEMAAL BEGON....

HET BEGIN VAN DE HIFI LUIDSPREKER. De eerste literatuur over luidsprekertechniek dateert van ongeveer 1919. Toen publiceerde Dr. Webster een studie over een hoornsysteemgekoppeld aan de phonograaf van Edison. Ook de heren Hanna en Slepian van de Westinghouse Company verrichtten onderzoek. Zij publiceerden hun resultaten in 1924. In 1928 schreef de heer Kellogg een verhandeling over hoge tonenweergave bij hoge volumes. Een versterker van 1 watt was in die tijd een zware versterker. Kellogg beschreef verschillende manieren waarop een goede weergave te bereiken viel en benaderde als een van de eersten het hoornprincipe op een wetenschappelijke manier. De grote doorbraak kwam echter aan het eind van de jaren twintig bij de intrede van de geluidsfilm. In het begin van de jaren dertig experimenteer de men bij Bell Telephone met een weergavesysteem, dat tegenwoordig 'stereo' wordt genoemd. Bell kwam in die jaren met een serie publikaties over dit onderwerp. die gerust beschouwd mogen worden als da Bijbel van de hifi industrie. Alle aspekten, van de mikrofoon bij opname tot de luidsprekers bij weergave, werden in dit researchprojekt onderkend en aan de orde gesteld. In deze tijd en sfeer begon Paul Klipsch luidsprekers te bouwen. Zijn eerste basluidspreker moest van 50 tot 800 Hz lopen. maar kwam in werkelijkheid niet verder dan van 100 tot 200 Hz. De tweede luidspreker was zo goed. dat hij de basis voor de van de klipschorn. zoals die nu nog - vmeer dan vijftig jaar later - wordt gebouwd. Paul Klipsch studeerde af aan de New Mexico State University in geofysica en haalde een graad in techniek aan Stanford University. Hij kreeg een baan bij General Electric en bouwde mee aan een zending lokomotieven voor Chili. Hij ging mee met deze lokomotieven om ze te onderhouden en in Chili bouwde hij verschillende radio's om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en om naar muziek te kunnen luisteren. Terug in Amerika werkte Paul Klipsch enkele jaren in Houston als geofysist. Hij heeft zelfs meer patenten op zijn naam staan in geofysica dan in audio een keer woonden

HET BEGIN VAN KLIPSCH. Paul Klipsch en zijn vrouw Belle woonden een presentatie bij van Bell in de Houston Engineers Club. Het klonk naar niets. Zijn vrouw Belle zei:"Je wilde altijd nog eens een goede luidspreker bouwen. Waarom begin je daar niet aan?" Het werkte als de spreekwoordelijke lap op een stier. In 1938 bouwde Paul Klipsch voor zijn plezier de eerste Klipschorn, die, zoals hij zelf zegt. 'sounded like hell'. Hij werkte het ontwerp verder uit, publiceerde er een artikel over en kreeg zijn eerste audiopatenten op de Klipschorn in 1941. De oorlog onderbrak zijn werk. Van 1941 tot 1945 nam hij dienst en werkte zich op tot luitenant kolonel. Na de oorlog bleef Paul Klipsch in Hope, Arkansas, waar hij zijn legerjaren had doorgebracht. Terwijl zijn vrouw les gaf. perfectioneerde hij zijn luidspreker in een oude schuur. Dit was het begin van Klipsch and Associates,

WAAROM HOORNLUIDSPREKERS? De taak van een luidspreker is eenvoudig het omzetten van een elektrisch signaal in luchttrillingen, zo mogelijk identiek aan de luchttrillingen, die door de mikrofoon werden geregistreerd. Zonder vervorming of kleuring. Bewezen is dat een goed gebouwde hoorn veel minder vervorming geeft dan een direkt stralende luidspreker. Hoe is dat mogelijk? De oplossing is eenvoudig: een direkt stralend luidspreker heeft aan rendement van ongeveer 5%. Het rendement van een hoorn ligt bij 20% en kan zelfs 40% bedragen. Alle metingen van Klipsch wijzen erop dat bij hoger rendement de vervorming evenredig daalt. Bij vergelijking van een klipsch hoornsysteem met een direkt stralend systeem blijkt de winst van de Klipschorn te liggen in rendement, lagere vervorming. definitie en zuiverheid. De Klipschorn is meer dan 150 keer zo effici‘nt als de meeste direkt stralende luidsprekers. In een gemiddelde huiskamer geeft de Klipschorn met 1 watt vermogen op normale luisterafstand een geluidsdruk van maar liefst 104dB: Een direkt stralende luidspreker slechts 76dB. In aan concertzaal komen pieken voor van 115dB. Het orkest levert dan ongeveer 75 akoestische watts. Om in de huiskamer pieken van 115dB te kunnen weergeven, zijn ongeveer 5 akoestische watts nodig. Daarvoor zijn twee Klipschorns met in het middenbijvoorbeeld de BelleKlipsch, gevoed met 20 watt per kanaal, voldoende. Met direkt stralende luidsprekers zou een veelvoud aan vermogen en een veelvoud aan luidsprekers nodig zijn (die dan ook een veelvoud aan vervorming leveren) om diezelfde 115dB te bereiken. Een dynamisch bereik van 115dB is absoluut noodzakelijk om de echtheid en de sfeer van de concertzaal in de huiskamer te reproduceren. Op basis van het ontwerp van Paul Klipsch uit 1938 wordt nu nog steeds de Klipschorn gebouwd. Op dezelfde manier: met de hand en voortdurend gekontroleerd. Door vakmensen die er plezier in hebben een zo goed mogelijke luidspreker te bouwen. Paul Klipsch - geboren in 1904 en overleden in 2002 - kontroleerde ze tot op hoge leeftijd zelf.
In de Klipsch fabriek worden geen gejaagde produktieschema's gevolgd. Iedereen werkt in het tempo dat hij zelf nodig heeft om zijn werk goed te doen. De Klipschorn wordt gebouwd door een kleine groep toegewijde technici en hun medewerkers, onder supervisie van Paul Klipsch. Iedere luidspreker wordt individueel getest voor hij de fabriek verlaat.

BELUISTER DE KLIPSCHORN ZELF. Wij kunnen u niet op papier overtuigen. De enige manier om overtuigd te raken is: gaan luisteren. Als u het verschil heeft gehoord, zal uw luisterplezier nooit meer hetzelfde zijn. Een Klipsch luidspreker geeft de muziek weer zoals deze gespeeld wordt. Als u niet van het Klipsch geluid houdt, houdt u niet van live muziek. Klipsch komt op een eervolle tweede plaats: direkt achter de levende muziek.